Kennisbank

Energie

In dit hoofdstuk bespreken we hoe we energie opwekken, zoals we die nodig hebben om in en om ons huis te gebruiken. Vroeger waren we hiervoor uitsluitend afhankelijk van een energieleverancier. Tegenwoordig kun je zelf energie opwekken en in de toekomst kun je waarschijnlijk samen met de buren of buurt een smart centrale beginnen, zodat je elkaar kunt helpen.

Energieverbruik in huis

Energie opwekken is één ding. Vervolgens is het goed om zo min mogelijk energie te gebruiken. Zo ben je minder afhankelijk van energiebronnen en voorkom je een torenhoge energierekening. De grootste energieverslinders zijn de apparaten die warmte nodig hebben en ontwikkelen. Denk aan wasmachine, ovens en lampen. De koelkasten zijn in de keuken de grootste energievreters.

In dit hoofdstuk bespreken we hoe we energie opwekken en met welke apparaten je het verbruik kunt beperken of monitoren. Wil je weten hoe je een klant advies kunt geven over het verbruik? Kijk dan in het hoofdstuk Duurzaamheid. In het hoofdstuk Energie staan alle tips die je een consument hier over kunt geven.