Kennisbank

Telecom/IT

IT staat voor Informatie Technologie. Het is een verzamelnaam voor computertechnologie en telecommunicatie. Nu is dat natuurlijk enorm breed, want zelfs computertechnologie beslaat inmiddels al een hele sector: van pc’s, laptops, game-consoles tot tablets en servers waarop websites en bijvoorbeeld cloud-applicaties draaien.

De grens tussen computer en telecom vervaagt steeds meer. Smartphones zijn computers en computers kunnen ook bellen via Voip. Daarom staan deze categorieën nu bij elkaar.

Veranderingen

Telecommunicatie is de afgelopen jaren sterk van karakter veranderd. De oudere circuitgeschakelde verbindingen van vaste en mobiele telefonie maken steeds vaker plaats voor pakketgeschakelde diensten. De nieuwste generatie mobiele netwerken (4G of LTE) ondersteunt alleen nog pakketgeschakeld verkeer.

Telecommunicatie beperkt zich niet langer tot spraak; beeld, geluid en data zijn er een integraal onderdeel van geworden. De ontwikkeling van het internet heeft het karakter van de telecommunicatie sterk veranderd; de infrastructuur en de diensten zijn van elkaar losgekoppeld. Steeds meer serviceproviders bieden via internet communicatiediensten aan die de operatorgebaseerde diensten (zoals spraak en sms) vervangen.